петак, 11. јануар 2013.

Jovičić: Pokušaj pranja savjesti


ISTOČNO SARAJEVO /SRNA/ – Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić smatra da je inicijativa potpredsjednika Federacije BiH /FBiH/ Svetozara Pudarića i gradonačelnika SarajevaAlije Behmena za izgradnju spomenika ubijenim Srbima i Hrvatima na Kazanima 1993. godine prevara i pokušaj sarajevskih vlasti da “operu savjest” zbog tih zločina.
“Uz uvažavanje svih nevinih srpskih žrtava koje su zločinački poubijane na Kazanima, pokoj njihovim dušama, ta inicijativa je samo pokušaj sarajevskih vlasti za pranjem savjesti za zločine nad nekoliko hiljada sarajevskih Srba”, rekao je Jovičić Srni.
On kaže da je to prevara, jer na taj spomenik zbog nepristupačnosti nikad niko neće doći. “Na Kazane se ne može doći ni džipom, a kamoli nekim drugim prevoznim sredstvom. Kome bi onda takav spomenik na toj lokaciji služio? To i jeste cilj sarajevskih vlasti – da ga nikad niko ne vidi, pogotovo ne stranci i oni koji posjećuju Sarajevo”, navodi Jovičić.
Prema njegovim riječima, kada su tako “velikodušni” zašto ne naprave spomenik u centru Sarajeva, kao što su u Parku napravili stradaloj djeci.
Jovičić kaže da bi najavljeni spomenik služio samo bošnjačkim vlastima da uvijek imaju razlog da kažu da su se, navodno, odužile nevino stradalim Srbima.
“Riječ je o smišljenoj podvali inicijatora ideje Pudarića. Moram da ga podsjetim da u ime Saveza logoraša Republike Srpske već 15 godina tražim da se u Sarajevu barem na jednoj lokaciji gdje su bili logori za Srbe postavi spomen-ploča, ali nikada nam to nisu dozvolili”, rekao je Jovičić.
On je podsjetio na pokušaj postavljanja spomen-ploče u krugu logora “Viktor Bubanj” 2003. godine, kada su predstavnici Saveza logoraša Republike Srpske jedva izvukli “žive glave” iz “multietničkog” Sarajeva.
Jovičić, koji je i sam bio zatočen u logoru “Silos”, naglašava da je poznato da je u Sarajevu bilo 124 logora u kojima su muslimanske vlasti zatvarale i ubijale Srbe, ali sada sarajevske vlasti imaju, kako je rekao, mnogo boljih lokacija da naprave spomenik stradalim Srbima.
“Kada se Pudarić koji je, kako sam kaže, pokrenuo tu ideju, zalaže da se napokon napravi spomenik zvjerski likvidiranim Srbima u glavnom gradu BiH, u kojem je i on proveo cijeli rat i bio u takozvanoj Armiji BiH, zašto se, recimo, takav spomenik ne bi napravio u krugu današnjeg Suda i Tužilaštva BiH, nekadašnjoj kasarni `Viktor Bubanj`, u kojoj je bio logor za Srbe i u kojem je na desetine nevinih Srba zvjerski likvidirano”, zapitao je Jovičić.
--------------------------------------------------
Potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen potpisali su juče u Sarajevu ugovor o saradnji u vezi sa izgradnjom spomenika ubijenim Srbima i Hrvatima na Kazanima 1993. godine.
Inicijativa da se na lokalitetu Kazani na obroncima planine Trebević izgradi spomen-obilježje žrtvama srpske i hrvatske nacionalnosti, koji su od sredine 1992. do oktobra 1993. godine tu ubijani i nakon čega su njihova tijela bacana u jamu, pokrenuta je prije dvije godine.
Iz jame na Kazanima su nakon rata izvađeni posmrtni ostaci 29 lica.
Broj ubijenih zvanično nikada nije utvrđen, a mnogi smatraju da su neke ubice sa Kazana još na slobodi.
Od 1994. godine za zločine na Kazanima osuđeno je 14 pripadnika takozvane Armije BiH na kazne zatvora od 10 mjeseci do šest godina.