Tenzije se ne smiruju. Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH poručuju da, zbog straha za ličnu bezbednost, određeno vreme neće ići u Sarajevo.
SDS traži hitnu sednicu Saveta ministara, dok je visoki predstavnik Valentin Incko najavio ove sedmice vanrednu sednicu Saveta za primenu mira, na kojoj je moguća čak i odluka o nametanju spornog Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Informacija da je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv određenih poslanika u parlamentu BiH zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH, koji je i poništio Zakon o JMB, samo je dodatno dolila ulje na vatru.
---------------------------------------------
Tužbama protiv BiH zapretili su i strani investitori i bankari, koje su punih 18 sati, zajedno sa poslanicima, ministrima i službenicima "zarobili" demonstranti, koji su tražili ekspresno usvajanje Zakona o JMB.

- Protesti su bili bez razloga, ali su BiH naneli ogromnu štetu, jer posle gorkog iskustava, barem Srba koji su bili zatočeni, ništa u narednom periodu neće biti isto kao pre - kaže, za "Novosti", poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić.

On je ocenio da je pozadina demonstracija "zahtev sarajevske čaršije za radikalnijim promenama Ustava BiH i za stvaranjem unitarne BiH".

- Mi iz Srpske razmislićemo kad ćemo se ponovo vratiti na Marijin dvor. Nećemo više prisustvovati koncertu na otvorenom i nećemo slušati bošnjačke ratničke pesme demonstranata - rekao je Jovičić.

U SNSD kažu da zahtevi bošnjačkih poslanika da registraciona područja prilikom određivanja JMB prelaze entitetske linije razgraničenja predstavljaju poziv na unitarizaciju BiH i nepoštovanje Ustava. Za ovu partiju je neprihvatljivo da registraciono područje za Bijeljinu i Zvornik bude u Tuzli, za Trebinje u Mostaru, ili za Foču u Sarajevu.
----------------------------------------------------
Poslanik DNS u NSRS Radmila Kocić Ćućić osudila je blokadu institucija BiH.
Ona je, za "Novosti", rekla da su u zgradi institucija bili i omladinci političkih partija koji pohađaju političku akademiju.
- Kako da objasnimo ovim mladim ljudima da u budućnosti treba da idu u Sarajevo i rade u zajedničkim institucijama za interes države, kad oni sigurno više neće želeti da idu u taj deo države? Sve što su ovi događaji uradili jeste dalje urušavanje BiH, te još manje poverenje građana u nju i njene institucije, jer oni svakako sva svoja prava mogu da ostvare samo u Srpskoj! - istakla je ona.
--------------------------------------------
Zbog neusvajanja Zakona o JMB, bebe u FBiH nisu mogle da dobiju JMB i identitet. Ovaj problem je rešen privremenom odlukom, ali demonstranti u Sarajevu su tražili usvajanje zakona. Najavili su nove proteste.
----------------------------------------------------
POVRATAK BONSKIH OVLAŠĆENjA

Potpredsednik RS Emil Vlajki upozorio je da situacija oko talačke krize u zgradi parlamenta BiH vodi scenariju jačanja uloge visokog predstavnika i obnove bonskih ovlašćenja. Vlajki je rekao da na Srpsku atakuju spoljni neprijatelji u međunarodnoj zajednici, čiji je cilj njen nestanak ili svođenje na administrativnu jedinicu, te unutrašnji, koji su odgovorni za alarmantnu ekonomsku i socijalnu situaciju.