Oni kažu, za “Novosti”, da stranci uzalud pokušavaju da stvore pritisak na srpske predstavnike u zajedničkim institucijama da se vrate u Sarajevo.
---------------------------------------------------
Mladen Ivanić, predsednik PDP, i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH kaže, za “Novosti”, da nije posao za OHR da se meša u unutrašnje stvari u BiH, jer to moraju da reše domaći političari.
- Mislim da je suviše kasno stigla reakcija iz Sarajeva kada je došlo do blokade Parlamenta BiH. Već su se pojavile silne nevladine organizacije koje proglašavaju RS genocidnom i fašističkom, što je veoma ružno i stvara lošu atmosferu - ističe Ivanić.
On dalje kaže da bi bilo bolje da je OHR, kad je već ušao u davanje nekakvih saveta, prvo osudio ponašanje raznih nevladinih organizacija koje vređaju RS i nazivaju je fašističkom i genocidnom tvorevinom.
- Ovako se stiče utisak da OHR radi ono što odgovara Sarajevu. Ali, takođe smatram da će oko povratka srpskih predstavnika u Parlament BiH biti ključan odnos SDS i SNSD i njihovih predstavnika u zajedničkim institucijama - poručio je Ivanić.
------------------------------------------------------------
S druge strane, Borislav Bojić, poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže, za “Novosti”, da su potrebne garancije domaćih bezbednosnih institucija za bezbednost srpskih poslanika u Sarajevu.
- Nas je birao narod u Republici Srpskoj da ga predstavljamo u zajedničkim insitucijama BiH. Mi smo obavezni da tamo radimo kako kažu institucije RS. Želimo da radimo u bezbednim uslovima, ali dok su ispred Parlamenta BiH “Bajkeri” iz Bihaća ili navijačke “Horde zla” iz Sarajeva i vrše pritisak, to nije moguće - kaže Bojić.
On kaže da OHR može da govori da je sve bezbedno, ali se pita na osnovu čega su došli do takvog zaključka.
- Poslanici iz RS se moraju ponašati kako kaže Republika Srpska. Postoji potreba za slobodom i demokratijom u Sarajevu. Hoću da narod iz RS oseća slobodu i demokratiju u zajedničkim institucijama BiH, a ne pritiske - istakao je Bojić.
---------------------------------------------
Slavko Jovičić, poslanik SNSD, kaže za “Novosti” da potez OHR i stranaca u BiH samo dokazuje da su uvek spremni da kritikuju Republiku Srpsku i njihove političare.

- Niko iz OHR neće godinama da uperi prstom i kazni bošnjačke političare koji na sve načine pokušavaju da unište Republiku Srpsku. Ali, kada je potrebno da se preti srpskim političarima, OHR je prvi u redu - poručio je Jovičić.
-----------------------------------------
DA PRIONU NA POSAO

KANCELARIJA visokog predstavnika za BiH je saopštila da je neprihvatljiv zaključak poslanika i delegata Parlamenta BiH iz Republike Srpske da se još nisu stekli uslovi za njihov povratak u institucije u Sarajevu. Još oštriji su bili u američkoj ambasadi u BiH, odakle su poručili da je “bojkot važnih pitanja u Savetu ministara i u Parlamentu BiH neopravdan i predstavlja uvredu za građane ove zemlje”.
- Smatramo da se adekvatno reagovalo na iskazanu zabrinutost povodom bezbednosne situacije. Rukovodstvo bezbednosnog sektora zatražilo je istragu i lično garantovalo bezbednost predstavnicima institucija na nivou BiH da nesmetano dolaze na posao. Pred BiH se nalaze brojna pitanja koja treba hitno rešavati. Građani očekuju od parlamentaraca i članova Saveta ministara da ne gube dragoceno vreme i da se vrate u glavni grad države, da prionu na posao i zarade visoke plate koje primaju - rečeno je u Ambasadi SAD u Sarajevu.
------------------------------------------------------
SAVET MINISTARA BiH
PREDSEDAVAJUĆI Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da će u narednim danima pokušati da osigura kvalitetan kvorum za održavanje sednice Saveta ministara, kako bi ona mogla da bude zakazana. - Počeću da radim na tome odmah, nakon što sam svim članovima Saveta ministara i rukovodstvu Parlamenta BiH prosledio izveštaje određenih agencija o događanjima za vreme blokade zgrade institucija 6. juna - rekao je Bevanda.