BANjALUKA - Dejtonski sporazum i svako njegovo slovo za Republiku Srpsku predstavljaju osnov za postojanje i zbog toga će RS čvrsto braniti i poštovati svako slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma i neće pristati na zahteve za njegovo rušenje, jer on garantuje mir i stabilnost BiH.
Ovo su poruke koje se mogu čuti u RS uoči sutrašnjeg obeležavanja 18 godina od potpisivanja. Srpska je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma i zvanično međunarodno priznata kao entitet u BiH.

S druge strane, već godinama unazad, političari iz Federacije BiH pokušavaju na sve moguće načine da promene Dejtonski sporazum na štetu Srpske. Tačnije, teže njenom gašenju. Bošnjački političari pokušavaju da izmenama pomenutog sprazuma postignu centralizovanu BiH i to bez entiteta. Uprkos mnogim pokušajima, do sada nisu uspeli u tome.

Iz RS stiže jasna poruka da je zahtev za rušenje „Dejtona“ jednak zahtevu za rušenje Bosne. Dejtonski sporazum je, sa svim svojim savršenim i nesavršenim elementima, jedino čvrsto tlo na kojem stoji BiH, poruka je iz Republike Srpske.
Potpisivanjem ovog dokumenta i zvanično je okončan građanski rat u BiH. Ipak i nakon 18 godina, građani BiH nisu u mogućnosti da vide originalni dokument kojim je zaustavljen krvavi rat. Jednostavno rečeno, BiH nema original i niko ne zna gde je!
Da sve bude još gore po institucije BiH, dokumenta zvanično nema već nekoliko godina, jer je još 2008. zvanično obelodanjeno da BiH ne poseduje original.
Pomenuti istorijski komad papira, koji je potpisao Alija Izetbegović, preuzela je 1995. delegacija tadašnje Republike BiH. Ipak, dokument nikada nije ugledao svetlo dana u BiH, već je naprosto ispario.
  --------------------------------------------------------------
POTRAGA 
 Poslanik SNSD u Parlamentu BiH Slavko Jovičić pokušao traženjem istrage o ovom skandalu da dođe do istine o dokumentu, ali bezuspešno. 

- Čak sam podneo i krivičnu prijavu protiv N. N. lica zbog nestanka originala najvažnijeg dokumenta u BiH. Naravno odgovor od bezbednosnih agencija nisam dobio. 
Ovo je samo dokaz kakva je BiH država. Pa najvažniji dokument u svojoj istoriji nema! 

To bi bilo isto kao kad bi Amerikanci izgubili Povelju o nezavisnosti - ističe Jovičić.
----------------------------------------------------------------
U nekoliko navrata pokušavalo se doći do istine o tome gde je originalni dokument Dejtonskog sporazuma, koji je navodno i dobila BiH. Čak je i provođena istraga, ali nije utvrđeno ko je od članova delegacije, ili pratećeg osoblja, preuzeo dokument i zašto ga nikad nije dostavio Predsedništvu, odnosno Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

- Originalni primerak Dejtonskog mirovnog sporazuma nikada nije dostavljen Predsedništvu BiH ili Ministarstvu spoljnih poslova i niko ne zna gde je - zaključak je istrage Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Originalni Dejtonski sporazum trebao je da se čuva u Predsedništvu BiH u Sarajevu, ali ni u ovoj instituciji ne mogu sa sigurnošću da kažu gde je dokument. Samo komentarišu da imaju nekoliko kopija originala koji se koriste ako nekome zatrebaju.
Inače Dejtonski mirovni sporazum potpisan je 21. novembra 1995. godine u američkoj vazduhoplovnoj bazi „Rajt Paterson“ u Dejtonu, a zvanično verifikovan 14. decembra u Parizu. Svi potpisnici sporazuma dobili su po jednu originalnu verziju mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.
-------------------------------------------------------
KONFEDERACIJA I RASPAD
BANjALUKA - Kabinet predsednika RS Milorada Dodika objavio je dokument „Dejtonska struktura BiH i pravni položaj Republike Srpske“. U obimnom dokumentu se navodi da je mnogo puta ukazano da je BiH neuspešna država, te da ne postoji većinska identifikacija sa sadašnjom BiH, usled nerešnih međunacionalnih sukoba ispoljenih u građanskom ratu.
U dokumentu se ističe da je Dejton predvideo da sve nadležnosti, koje nisu nabrojane kao nadležnost BiH, spadaju u domen entiteta - RS i Federacije BiH. Na primeru BiH, to znači da raspisivanje referenduma pripada entitetima, jer nije izričito dato u nadležnost BiH. U dokumentu se navodi da su i Venecijanska komisija i politički analitičari ocenili da je FBiH neodrživa ustavna konstrukcija.

Budućnost BiH ocrtava se u dva moguća pravca, navedeno je u dokumentu. Prvi je ustavna rekonstrukcija FBiH i formiranje hrvatske teritorijalne jedinice, čime bi bili stvoreni uslovi za BiH kao konfederaciju sa nadležnostima koje su utvrđene Dejtonskim sporazumom za zajedničke organe.
A, drugi je raspad BiH opet na tri etničke teritorijalne jedinice, čak i u uslovima da prethodno ne bude rešeno hrvatsko pitanje. Optimalno bi bilo da BiH bude cela iz tri dela, time bi i međunarodni ugovor mogao opstati kao jedan od najvećih uspeha američke spoljne politike.