субота, 28. јун 2014.

Обиљежавање Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, и 100 година од почетка Првог свјетског рата почело је у Андрићграду.

Свечаност је почела Светом архијерском литургијом у храму Светог цара Лазара и косовских мученика, коју служи Његова светост патријарх српски Иринеј.

Патријарха Иринеја је на улазној капији Андрићграда, који ће данас бити и званично отворен, дочекао Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки Григорије, уз бројне архијереје.

Патријарх је, прошетавши Улицом Младе Босне кроз шпалир грађана, припадника Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ, чланова културно-уметничких друштава, свјештенства и монаштва, дошао до храма Светог цара Лазара и косовских мученика у Андрићграду.

Светој архијерејској литургији у препуној цркви присуствују принц Александар Карађорђевић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, академик Матија Бећковић и режисер Емир Кустурица.

Након Свете литургије,  патријарх Иринеј ће освештати храм Светог цара Лазара и косовских мученика у Андрићграду, те ће служити парастос свим изгинулим Србима од Косовског боја до данас.

У храму Светог цара Лазара и косовских мученика у Андрићграду, који је модификована копија манастира Високи Дечани, синоћ је постављен иконостас, рад вишеградског дуборесца Рајка Шиниковића, постављене су четири позлаћене иконе на олтару, међу којима је и икона Светог цара Лазара, те позлаћени крст од четири и по метра.
Град од камена – Андрићград, чији је идејни творац режисер Емир Кустурица, званично ће бити отворен данас у 16.30 часова, у присуству највиших званичника Републике Српске и Србије.

Свечани чин отварања града од камена обавиће предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Србије Александар Вучић и идејни творац града Емир Кустурица.