понедељак, 28. август 2017.

Госпојинске свечаности и прослава Дана и крсне славе Општине Пале


Општина Пале 28. августа прославила је 
Дан општине и крсну славу 
– Успење Пресвете Богородице.

Тим поводом традиционално су организоване Госпојинске свечаности.

Програм је почео још 18. августа занимљивом понудом у Градској пијаци Пале. Ноћни маркет је по угледу на велике градове проширио понуду, осигуравши добро дружење, добру забаву и куповину.

Ове године се први пут одржао Први Пале полумаратон 2017. Била је  то добра прилика за многе да узму учешће, али и да се кроз спорт промовише туризам. Учешће су узели представници из БиХ, Србије, Црне Горе, Словеније, Македоније, Њемачке, Шпаније и још неких земаља.

Поред бројних културних и спортских манифестација свакако се издвајају чланови КУД-а Младост са својим програмом. Они су 25. августа угостили неколико културних друштава из иностранства и приредили занимљив наступ на централном градском шеталишту.

YU Група на концерту у Палама

Музички спектакл су приредили “ЈУ група” 26. августа великим концертом на Студентском тргу, док је 27. августа за оне са мало другачијим музичким укусом концерт одржао “ОК бенд”. На обје "свирке" присуствовало је по неколико хиљада посјетилаца.

Студентско позориште Пале одржало је двије интересантне представе и то у сриједу 23. августа када је одиграна представа “186 степеник”, а 29. августа “Само за твоје уши”.

28. августа на дан Успења Пресвете Богородице у цркви је одржана литургија, а након тога литија је прошла главним улицама Пала.

У оквиру овогодишњих “Госпојинских свечаности”, којима општина Пале обиљежава крсну славу и Дан општине – Успење Пресвете Богородице, у Палама је одржан дефиле и концерт пет културно-умјетничких друштава из Републике Српске, Србије и Пољске.

Домаћини из КУД-а “Младост” Пале традиционално сваке године у оквиру славских свечаности организују концерте, а по обичају и ове године свечаности су увеличали гости.

Наступили су Културно-умјетничко друштво “Фоча”, КУД “Дуле Милосављевић-Зеле” из Чачка, Зеспол клекоциаки фолклористицзни из Подлаские – Пољска те домаћини КУД “Романијска врела” из Мокрог и КУД “Младост” Пале.



СРПЧАД из обданишта у српским народним ношњама 
у непрегледној Литији на улицама Пала

Након Литургије у Храму Успенија Пресвете Богородице, 
неколико хиљада вјерника је кренуло у Литији 
главним улицама Пала

Најмлађи српски спортисти /СРПЧАД/ 
у свечаној Литији на улицама Пала


Служењем Свете литургије у Храму Успења Пресвете Богородице данас, 28.8.2017.  је на Палама настављена прослава Дана и крсне славе општине – Велике Госпојине.

Послије Свете литургије, улицама Пала прошла је свечана литија, у којој је било неколико хиљада грађана, затим амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, представници власти и Оружаних снага БиХ.

Након тога, на централни споменик борцима погинулим у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату положени су вијенци.

Вијенце су положили представници министарства за борачка питања Републике Српске, представници општинске власти, Града Источно Сарајево и Оружаних снага БиХ.
 
Осам плоча постављено је крај централног споменика погинулим борцима, а на њима су уписана имена погинулих припадника Војске и МУП-а Републике Српске који су живјели на Палама, који су рођени на Палама али су живјели у другим срединама, те оних чије су се породице након потписивања Дејтонског споразума доселиле на Пале.