понедељак, 10. јун 2013.

ПОШТУЈТЕ УСТАВ И САМО ТАКО МОЖЕМО ДАЉЕ!

Пише: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ



Постављао сам многа питања на која сам и сам знао одговоре. Али овим путем желим да се осврнем на сва догађања "народа и грађана" који су наводно због проблема око додјељивања Јединственог матичног броја, извршили против уставни и против правни акт блокаде свих оних који су се нашли у два објекта која припадају заједничим институцијама БиХ.

Дакле, протести и све оно што се дешавало цијели дан па све до раних јутарњих сати немају благе везе са сада већ фамозним ЈМБ!

Наиме, тај закон је могао бити усвојен и изгласан још прије годину и више дана, али није било воље посланика из Федерације БиХ, мада ће моје колеге из Федерације БиХ оптуживати нас посланике из Републике Српске за цијели, сада већ и проблематичан случај, који ће сигурно имати огромне посљедице по будуће односе у БиХ.

Посланици и политичари из Федерације БиХ су путем овог, наизглед безазленог, али сигурно  врло важног закона, хтјели да промијене садашња регистрациона подручја и да на тај начин одузму законске надлежности МУП-овима да додјељују ЈМБ.

Да будем до краја јасан. Практично то би значило да родитељи који су настањени рецимо у Бијељини или у Зворнику и који добију бебу морају да иду у Тузлу да им тамошњи надлежни орган додијели ЈМБ. У садашњим матичним бројевима Босна и Херцеговина је представљена са цифром /осма цифра у ЈМБ/, која је иста за све грађане у БиХ и шта је онда у свему овоме проблем?

Проблеми би тек настали, јер би се промјеном регистрационих подручја морало ући у процедуру измјена и допуна сета закона. Први на удару би сигурно био Изборни закон БиХ, јер би се онда морале укинути садашње изборне јединице и БиХ би постала једна изборна јединица (!!!). Наравно, касније би услиједио низ измјена постојећих и доношења нових закона, а све са циљем унитаризације БиХ.

Шта је онда у позадини свега? Па сасвим је јасно да се ради о против уставним активностима које би за крајњи циљ имале рушење и потпуни нестанак Републике Српске.

И ту разумијем намјере политичара из Федерације БиХ, а поготово намјере политичара из свих бошњачких странака, чији се интереси ма ни за "бобу" не разликују од интереса сваког Бошњака, па и Хрвата. А њихов интерес је један и свима нама је јасан - укидање Републике Српске.

Али од таквих потеза и активности нема, а ни у будуће, неће бити ништа! Републику Српску нам нико није поклонио што нас воли. Република Српска је уставна категорија и ниједним приједлогом било којег закона, па ни Закона о ЈМБ неће се надлежности РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ пренијети на ниво БиХ.

Ако још има оних којима ово није јасно и коме није јасно о чему се овдје ради и шта је у позадини цијеле приче, за чију реализацију је узет само једнан закон, онда моје намјере неће бити да било кога убјеђујем да мијења своје мишљење. 

Али исто тако - сви морају да знају да никаквим притисцима неће успјети да нас - посланике из Републике Српске - присиле да било шта урадимо на штету Републике Српске. О томе нема ни говора, нити ће икада бити било каквих разговора.

Сви они који још мисле да било каквим притисцима или насилним методама могу да укину Републику Српску, нека се окану ћорава посла и нека не живе у заблудама и у илузијама да ће се то и десити!

Коме је стало до БиХ врло лако се можемо договорити  да радимо на њеном постојању и одрживости, али сви  требамо само да поштујемо Устав БиХ. Положио сам заклетву и поштујем Устав ове земље, а у уставу је јасно дефинисана позиција РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.