петак, 21. јун 2013.

Suljagić priziva rat! KOORDINATOR KOALICIJE "1. MART" RUŠI USTAVNI POREDAK BiH

Banjaluka 21. 06. 2013
Protiv koordinatora koalicije "1. mart" Emira Suljagića biće podnesene krivične prijave zbog govora mržnje i ratno-huškačkih poziva na rušenje ustavno-pravnog poretka BiH.


AKO IKO RASTURI BiH, TO ĆE BITI ON 

Podnošenje prijave najavili su i poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić Slavuj i poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević, dok je Boračka organizacija RS pozvala sve nadležne institucije, a posebno predstavnike RS u pravosudnim institucijama BiH da se najozbiljnije pozabave Suljagićevim pretnjama RS i miru u BiH.
Za razliku od javnosti u Srpskoj koja je zgrožena Suljagićevom izjavom u kojoj je Vladu RS uporedio sa Vermahtom, a RS nazvao okupiranom teritorijom, iz FBiH se nije čuo nijedan glas osude.
Pored izostanka osude od strane političara iz Sarajeva, u oči upada da ćuti i OHR i da se nijedna od brojnih nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava čiji aktivisti ne propuštaju priliku da ospu paljbu po RS, nije oglasila, niti uputila reč kritike posle ratnohuškačkog govora Emira Suljagića.
---------------------------------------------------------
Vređa žrtve rata

Jovičić kaže da će protiv Suljagića podneti krivičnu prijavu zbog njegovih otvorenih poziva na rušenje ustavno-pravnog poretka BiH.

On podseća da je svojevremeno podneo krivične prijave protiv odgovornih za nepoštovanje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa formiranjem komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, protiv NN lica zbog krađe Dejtonskog mirovnog sporazuma i protiv bivšeg šefa bh. diplomatije Svena Alkalaja zbog nestanka CEFTA sporazuma.
- Emir Suljagić me povredio kao žrtvu rata i osobu koja je u sarajevskim kazamatima provela 44 meseca. Protiv njega ću podneti krivičnu prijavu, ali ne iz političkih razloga, već kao običan građanin kome je dužnost da to uradi kada neko poziva na rušenje ustavno-pravnog poretka - kaže Jovičić.
On ističe da apsolutno ne očekuje da će bilo ko iz FBiH ili od dežurnih dušebrižnika iz RS osuditi Suljagićev istup, dodajući da je Koalicija "1. mart" izvršilac naloga celokupnog bošnjačkog političkog establišmenta.

- Koalicija "1. mart" sa Suljagićem na čelu bori se za to da se u Parlamentu BiH ne donesu zakoni koji treba da onemoguće manipulisanje, odnosno mogućnost da neko poput muftije Muamera Zukorlića dođe u Srebrenicu i prijavi se samo da bi glasao, iako pre i posle toga u Srebrenici nije proveo ukupno 24 časa - kaže Jovičić.

-----------------------------------------------------------
Podnošenje krivične prijave protiv šefa "1. marta" juče je najavila i poslanica SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević koja nije želela da komentariše Suljagićev govor mržnje.
- Davati bilo kakav komentar na njegove izjave značilo bi spuštanje na nivo čoveka koji je sposoban da takve stvari uopšte izgovori. Međutim, s obzirom na to da Suljagić veruje pravosuđu BiH, što je pokazao i kada je podneo krivičnu prijavu protiv novinara RTRS-a zbog navodnog govora mržnje, imaće zadovoljstvo i da se pojavi pred tim institucijama. Dobiće krivičnu prijavu, neka u to uopšte ne sumnja - poručuje Pandurevićeva.

--------------------------------------------------------
Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Đorđe Vuković kaže da ne treba reagovati na Suljagićevu izjavu, jer mu se time samo pridaje nezaslužena pažnja, pogotovo što u njegovom nastupu niti ima šta novo, niti šta značajno i vredno odgovora.
Održavanje na površini
- On upravo traži reagovanje da bi pridao značaj sebi i "1. martu", ali njegov govor je savršena municija za vladajuću elitu, jer dok odgovaraju njemu, ne moraju da odgovaraju na pitanja zašto nema citostatika ili infuzija u bolnicama. Na Suljagićevu retoriku bi trebalo da reaguju sarajevski demonstranti, da pokažu da su sposobni da prevaziđu takve izjave i da se uzdignu iznad onih koji tako misle i govore. Ako oni dele Suljagićevo mišljenje, onda učestvuju u razaranju BiH - kaže Vuković.

On ističe da se iz Suljagićevog govora mržnje vidi da ni tropske vreline ni paklena socijalna situacija ne smetaju usijanim glavama da raspiruju međunacionalnu histeriju, etničku mržnju i ludilo.
- Suljagićevi ekstremistički istupi i verbalna artiljerijska paljba treba da isprovociraju tobožnju raspravu o temama koje on nameće. Da li to odgovara građanima i narodima koji vape za bilo kakvom nadom koja bi ih izbavila ili nacionalističkim elitama koje još samo šovinizam, mržnja i čeprkanje po istoriji i ideološkim leševima može održati na površini. Nažalost, koliko god su tragediji beba i dejtonske BiH kumovale nesposobne i korumpirane ideološki zarobljene nacionalne elite, toliko su i ljudi kao što je Suljagić kojima se daje prostor da truju javnu sferu i plaše i oslepljuju ljude ovakvim stavovima - kaže Vuković.
-------------------------------------------------
BORS: Namerno i licemerno vređanje RS!
Boračka organizacija RS pozvala je nadležne institucije da se najozbiljnije pozabave Suljagićevim govorom mržnje i njegovim pretnjama RS i miru u BiH.
- Suljagićeva izjava kojom institucije RS poredi sa Vermahtom, a za Srpsku kaže da je okupirana teritorija je namerno i licemerno vređanje RS, njenih institucija i građana, ali i poziv na rušenje ustavnog poretka RS i BiH, kao i Dejtonskog sporazuma. Nije reč o slučajnoj izjavi usamljenog pojedinca, već je to deo organizovanih i orkestriranih napada na RS koji se svakodnevno vrše iz federalnog Sarajeva, a koji su kulminaciju doživeli nedavnim protestima u Sarajevu, navodno zbog neusvajanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju - saopšteno je iz BORS-a

Darko Momić