уторак, 20. август 2013.

Izvještaj NATO: Za Markale krive Izetbegovićeve snage


LINK: http://www.justitiapaxveritas.org
/izvjestaj nato za markale krive izetbegoviceve snage/

18 avgust, 2013 

Tokom trodnevne konferencije održano je niz zanimljivih predavanja vezanih, između ostalog, za puzajuće učlanjivanje Švedske u NATO pakt, tekuću propagandu o ratu u Siriji, legitimiranje vojnih intervnecija SAD i NATO pakta preko doktrine R2P (Responsibility to protect – Obaveza zaštite).
Jedan od govornika na skupu nordijskih mirovnih aktivista bio je i profesor Ola Tunander sa Instituta za mirovne studije u Oslu (Peace Research Institute Oslo). 

Tokom predavanja „Poslije Libije – Sirija i stalne članice Savjeta bezbjednosti UN“ Tunander je upoređivao propagandu iz Libije i Sirije sa onom iz rata u bivšoj jugoslovenskoj republici Bosni i Hercegovini.

Profesor Ola Tunander, jedan od učesnika ovogodišnjih Nordijskih razgovora o miru

Norveški profesor, sa bliskim vezama u NATO paktu, ispričao je u vezi bombardovanja sarajevske pijace Markale, za koje su okrivljeni Srbi, da mu je više izvora – predstavnik kriznog štaba NATO-a, predsjedavajući u vojnom komitetu NATO-a Vigleik Eide, te kasniji norveški ministri odbrane i spoljnih poslova – saopstilo da je zaključak istrage NATO pakta bio da je za bombardovanje bila odgovorna „bosanska strana“, kako je nazvao snage pod kontrolom Alije Izetbegovića.

– Svi su rekli da je NATO-ov zaključak bio da se radilo o bosanskom ˙napadu na vlastito stanovništvo. Ali ovo nikad nije saopšteno javno. A izgleda da je uobičajeno da se, na primjer, uoči odluka u Ujedinjenim Nacijama, izvode takozvane „false flag operacije“, dakle prevare napadom na vlastito stanovništvo, da bi se na taj način legitimirala vojna intervencija“, rekao je norveški stručnjak.

Za granatiranje sarajevske pijace Markale Haški tribunal osudio je srpskog generala Stanislava Galića, dok se taj ratni zločni nalazi i na optužnicama u tekućim procesima protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića.

„Nordijski mirovni razgovori“ održani su po prvi put prošle godine, takođe u Degerforsu. Ovogodišnja konferencija završena je najavom demonstracija u Stokholmu 4. septembra pod parolom „Ne Velikom Bratu Obami“, povodom predstojeće posjete američkog predsjednika Švedskoj.
Justicija Paks Veritas
Stockholm 18 avgust 2013