недеља, 29. септембар 2013.

"Мартин у Брисел /Рим/, Мартин из Брисела", односно из Брисела /Рима/ и ни "тамос ни вамос"...

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Од како су се почели водити разговори у којима учествују политички лидери, селективно одабрани, по само знаним критеријима једног дијела тзв. међународне заједнице, рекао бих, да су очекивања сарајевске ћаршије порасла до неслућених размјера и да је „мирољубива коегзистенција“ подигнута на највећи степен политичких, те истовремено и безбједносних тензија и невјероватних притисака на Републику Српску, чија би, по замислима многих сарајевских, а и неких свјетских авантуриста, једина колетерална штета требао бити Милорад Додик. 

У БиХ је скоро сваки дан, дан „Д“ или „Ц“, односно „Г“, а није искључено да можда није и дан „Љ“, па све тако редом до слова „Ж“, којег, ето, и нема у страним језицима, па зар је онда чудно што нас странци уопште и неразумију!?! Отприлике, тако би се могла назвати тренутна политичка, привредна и свака друга  ситуација у Босни и Херцеговини. Морам одмах да кажем да је то сулуда замисао пробошњачких лобиста, па и самих бошњачких политичких лидера, који су се размилили по свијету, као и по башћаршијским сећијадама и само смишљају како да заврше са еутаназијом Републике Српске!?

Српски представници у заједничким институцијама имају пуно повјерење у преговарачке способности Милорада Додика, јер смо убјеђени да лидер најјаче политичке странке у БиХ зна какo, а додаћу, има и капацитет да се одупре стравичним притисцима сећијаша и унитариста из разних центара моћи. Заправо, о свему што се раговара у БиХ и што „летечи тим“ страних дипломата тражи да се прихвати у наводним уставним промјенама, мора се имати на уму чињеница да ће на крају о томе, ипак, одлучивати само Парламент БиХ!

И "Сејдић-Финци" су скоро на "измаку снага" да се изборе за своју равноправну позицију у Уставу БиХ. Не могу да вјерујем да све ово није познато „летећој дипломатској-актовско-туристичкој“ експедицији, која ових дана ужурбано крстари по БиХ и трчи од једног до другог политичара, очекујући да ће у „шатл-дипломатији“, користећи сва средства принуде, уцјена, па и пријетњи, доћи до трајних рјешења огромних проблема у БиХ. Којих проблема? Па оних које стално генеришу управо они, којима не одговара овакво уставно уређење БиХ.

Напокон, ево и 1. октобра и Брисела.

Штефан Филе, комесар ЕУ за проширење, на брифинг окупља најистакнутије носиоце власти у ентитетима и у БиХ. Можда и није најбоље вријеме датума одржавања састанка, јер  Филе је огорчен на србијанску Владу због забране тзв, "Параде поноса" и сав бијес може да искали на беха политичарима, опет зависи на кога се устреми и оспе грдњу и бијес. Морам да додам - ако се Европа поноси педерлуцима, ето Србија или барем њен највећи дио становништва још увијек живи по патријархалним узусима и очувању највеће светиње - ПОРОДИЦЕ!

Но, сигуран сам да ће након завршених бриселских путешествија, ипак све доћи на своје, односно и наше, јер ће сви српски посланици у Парламенту БиХ заступати ставове и одлуке које заступа предсједник Републике Српске Милорад Додик и одлуке које донесе Народна скупштина Републике Српске.

Дакле, прије него што и сам притиснем дугме на гласачкој тастатури у Парламенту БиХ, сасвим је извјесно да ћу, као и моје колеге посланици, имати јасно дефинисане закључке и опредјељење предсједника Републике и Народне скуштине Републике Српске. Иако смо ми, српски посланици у Парламенту БиХ последња карика у том ланцу очувања уставно-правног и територијалног статуса Републике Српске, убјеђен сам да ће она бити најчвршћа и да нема тог слабог шава на којем би могла да пукне!

На крају понављам, а то и знам, да сви српски представници у заједничким институцијама БиХ, чврсто стоје уз српске политичке лидере који су позвани на тзв. бриселске разговоре. Сасвим је јасно да је тај селективни одабир политичких лидера имао неколико циљева. Најважнији је онај да сав терет уставних промјена у БиХ буде натоварен на леђа Милорада Додика.

Наивна је то замисао оних који ће водити разговоре да се направи директна конфронтација између политичких лидера у БиХ.  Многи жале што и опозиција из Републике Српске није позвана, јер по мишљењу неких стратега,  најбољи начин за "ломљење кичме" Републици Српској и Милораду Додику, било би присуство опозиционих лидера из Републике Српске?!

Друго, шта год да буде, таква је барем замисао „медијатора“ уставних промјена да сву одговорност за све неуспјехе у БиХ треба фактурисати Милораду Додику. Очито је да су такви планови прављени у главама дилетаната, јер дугме одлуке је у мојим рукама и рукама мојих колегица и колега посланика у Парламенту БиХ! А ми знамо шта ћемо и како ћемо. На првом мјесту су интереси Републике Српске и интереси српског народа у БиХ и све је у складу са поштивањем Устава Републике Српске и Устава БИХ!