понедељак, 24. фебруар 2014.

Dodik: Treba im haos da sruše Srpsku

23. februar 2014.
Predsednik RS Milorad Dodik: Protesti u FBiH politički motivisani 
i spolja inspirisani. Destabilizacija po scenariju 
„afričkih proleća“ trebalo je da posluži strancima
 Socijalni aspekt protesta je samo maska aktivnosti nevladinog sektora
Socijalni aspekt protesta je samo maska aktivnosti nevladinog sektora
BANjALUKA - Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da su protesti u Federaciji BiH politički motivisani sa ciljem da se obezbedi promena političke strukture u BiH.
- Ta priča o navodnim protestima građana i građanki u FBiH bila je apsolutno politički motivisana i poprimila je ogromnu pažnju pojedinih medija, jer je trebalo da ti događaji posluže za neke šire pokrete i političke akcije u BiH - izjavio je Dodik u zajedničkoj emisiji Radio Beograda i Radija Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, mnogi aktivisti koji su plaćeni iz nevladinog sektora, a imaju dobra primanja u BiH, bili su prvi u demonstracijama, iz čega je vidljivo da je reč o sprezi i nameri za destabilizaciju sa ciljem da bude obezbeđena politička promena sistema u BiH.

Dodik je rekao da se ista matrica za proteste u BiH primenjuje putem društvenih mreža kao što je bio slučaj u Libiji, Alžiru i Egiptu, navodeći da je Libija nekada bila sređena zemlja, a danas se nakon smene vlasti nalazi u potpunom haosu.
- Kada se napravi haos u BiH, onda bi stranci menjali Dejton, entitete i kantone - napomenuo je Dodik, dodajući da u BiH postoji 12.000 nevladinih organizacija od kojih je više od polovine konektovano na fondove raznih vlada i organizacija u svetu.
--------------------------------------------------
NEPRIMERENA POSETA
- Neprimereno je da turski ministar inostranih poslova ode u Sarajevo, a ne poseti Mostar i Banjaluku, a sve vreme priča o zajedništvu u BiH - istakao je Dodik.
---------------------------------------------------------------
Dodik je rekao da RS prati delovanje i aktivnosti grupa koje žele da proteste iz FBiH prenesu i destabilizuju Srpsku.
- Najbolji način da se tome suprostavimo jeste da u oktobru budu održani fer i pošteni izbori, te da oni koji dobiju izbore preuzmu odgovornost za dalje vođenje Republike Srpske - istakao je Dodik.

On je rekao da su Bošnjaci trajno nezadovoljni sadašnjim stanjem u BiH, jer žele unitarnu BiH do koje nikada neće moći da dođu, Hrvati su nezadovoljni jer su godinama preglasavani i pokušavaju sada da zaštite svoja politička i kolektivna prava, dok su Srbi ogorčeni zbog kršenja Dejtonskog sporazuma otimanjem nadležnosti, kažnjavanjem i nepravdama koje su činjene godinama. Dodik je rekao da Srpska podržava zahteve hrvatskog naroda za trećim entitetom koji nemaju nikakvih aspiracija prema RS, navodeći da će takva podrška izostati ukoliko ti zahtevi budu išli na štetu RS.

ODLIKOVANjE
Predsednik Srpske Milorad Dodik će 11. marta u Moskvi primiti odlikovanje Fonda jedinstva pravoslavnih naroda za istaknutu delatnost na jačanju jedinstva pravoslavnih naroda, i jačanju i unapređenju hrišćanskih vrednosti u društvu. Odlikovanje zajednički dodeljuju patrijarh Ruske pravoslavne crkve i kabinet predsednika Ruske Federacije. Odlikovanje će uručiti predsednik Fonda Valerij Arkadijevič Aleksejev i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.
******************
TUŽILAŠTVO BiH TRAŽI KRIVCE ZA PROTESTE U FBiH
BANjALUKA - Sapunica oko traženja krivaca za nemire u Federaciji BiH se nastavlja. Tako se sada Tužilaštvo BiH obrušilo na direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zupca, protiv koga je donelo naredbu o provođenju istrage zbog nesavesnog rada u službi.
Zubac je osumnjičen za neangažovanje tokom protesta u Federaciji BiH, što je dovelo do napada na institucije BiH.
------------------------------------------
BIĆE SRBI KRIVI

- Uopšte me ne bi začudilo da u čitavoj situaciji oko protesta u Federaciji Tužilaštvo BiH pronađe navodne organizatore nemira, na primer, u Srpskoj. Jer, kako oni rade u Tužilaštvu, odnosno ne rade svoj posao, sve je moguće - poručio je Jovičić.
----------------------------------------------------
U SIPA navode da je, prema važećoj zakonskoj regulativi, obezbeđivanje javnog reda i mira na prostoru BiH u isključivoj nadležnosti MUP RS, FBiH i kantona, odnosno Policije Brčko distrikta. Tako su u SIPA pojasnili i da su nedavni protesti građana na širem području FBiH, kao i obezbeđivanje zgrade Predsedništva BiH, u kojoj su smešteni članovi Predsedništva BiH, predsednik FBiH i dva potpredsednika, u isključivoj nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH, odnosno Federalne uprave policije. Oni su prema navodima iz SIPA dužni da, u skladu sa zakonom, pružaju fizičku i tehničku zaštitu ovih lica, i to po mestu stanovanja, mestu rada i u kretanju.

- Ovakvoj tvrdnji ide u prilog i činjenica da je Federalna uprava policije dan pre protesta, 6. februara, formirala krizni štab, što je potvrda da su za stanje javnog reda i mira u FBiH isključivo odgovorni federalni MUP i kantonalni MUP, te da su imali zadatak da spreče eventualna nezakonita postupanja građana - ističe se u saopštenju SIPA.

Slavko Jovičić Slavuj, poslanik SNSD u Parlamentu BiH, i član Komisije za bezbednost PBiH, kaže za „Novosti“ da je sramota da Tužilaštvo BiH sada okrivljuje direktore i načelnike bezbednosnih agencija za proteste u Federaciji, kada se zna da su oni isplanirani od strane bošnjačkih političkih lidera.

- Protesti su odlično osmišljeni u bošnjačkoj političkoj kuhinji u Sarajevu. To nema veze sa bezbednosnim agencijama - poručuje Jovičić.
S. MIŠLjENOVIĆ