субота, 30. август 2014.

Цртица из свакодневице...Сви су ми пријатељи драги и блиски и сви су различити између себе...

Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Суботње јутро....Сунце обасјало. Вријеме као у сред љета, а у атмосферско вријеме стало и оно календарско. 30. је август. 

Уобичајена јутарња кафа, а на кафи увијек се прошири друштво, поготово ако се годинама пије кафа у истом кафићу. Све је познато. Позната су мјеста гдје ко сједи, познато особље које ради, исти сто, исте и столице. У скоро непромијењеном амбијенту било би досадно да није увијек нових и “свјежих” вијести.

Некад ми се учини да се свакодневно појављују исти људи, исти профили људи и да су само промјенљиви датуми у драстично различитим етапама живота.

Почну тако разговори и мало ко у друштву и примијети кад стигну кафе. Сви журе да испричају своју причу од јуче, од синоћ, а неки се и понављају, јер мисле да су много тога заборавили да кажу у претходном дружењу. Елем, приче су “растегљиве” од оних догматских, па све до оних актуелних, али и оних предвиђајућих – шта би могло да се деси у току дана, сутра или прекосутра.

Неки моји другови схватају проблеме који стоје пред животом, схватају изазове који стоје пред сваким човјеком. Има ту доста и прагматизма, али има и незаобилазне импровизације уоквирене у библијско пирање – шта би било, кад би било? 
 Неки схватају и потпуно прихватају стварност. Поред својих схватају и проблеме других. Док се неки од мојих другова само виртуелно укључују у стварност. Људи се мијењају, сјајно.

О неким стварима не бих требао ништа да напишем, јер заправо и немам о чему.

Велики је распон проткан силним темама – од очаравајућих, па све до оних великих разачаравајућих ствари. Но, мора се задржати исти принцип: У животу те могу разочарати само они људи који су те било кад и било због чега – очарали.

Ипак највжније је да су сви ти људи блиски мени. А кад је тако, а јесте онда се с разлогом појављују и многе бриге због разних судбина драгих пријатеља. Јер забога, сви су они слични мени, блиски мени, а тако су различити између себе. 

 Само су кафе свако јутро сличне.