четвртак, 25. септембар 2014.

Naslovna > DOGAĐAJI > Državni zastupnik Slavko Jovičić tuži državu

Državni zastupnik Slavko Jovičić tuži državu

SARAJEVO – Na općim izborima prije osam godina Slavko Jovičić Slavuj iz Hadžića koji živi na Palama izravno je izabran za zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta BiH, iako nije bio član nijedne stranke.

I tada je govorio i sada ponavlja da za njega stranačka članska iskaznica ništa ne znači. Na izborima prije četiri godine ponovno je na općim izborima izabran za državnog zastupnika, ovog put kao član SNSD-a.

Svaki njegov istup u Parlamentu BiH nailazio je na brojne reakcije i slovi za jednog od najpopularnijih državnih parlamentaraca.

Završena karijera

Zanimljivo je da je u prošlom mandatu Jovičić zajedno sa Šefikom Džaferovićem iz SDA bio nazočan na svih 98 zasjedanja Zastupničkog doma koliko ih je ukupno bilo, a u ovom mandatu jedini je od svih zastupnika bio na svim sjednicama, a bit će ih 73 zajedno s onom planiranom za kraj ovog mjeseca.

On  je jedini državni zastupnik koji tijekom mandata nije nigdje putovao na račun državnog proračuna, odnosno iz blagajne Parlamenta BiH nije naplatio nijednu marku “a to se lako može provjeriti baš kao i tko su zastupnici koji nisu izlazili iz blagajne i naplaćivali su veliki novac za razna i potpuno nepotrebna putovanja”.

Slavka Jovičića Slavuja više nema na kandidatskim listama, SNSD ga na iznenađenje mnogih prekrižio pa više neće biti politički aktivan “jer su drugi tako odlučili, jer se oko Milorada Dodika motaju neki likovi koji mu serviraju razne podatke i laži sve zbog svojih pozicija”.

Nema ljubavi

- Znam da u politici nema ljubavi, politika je borba za osobni status i poziciju u društvu. Koliko god se trudili da nešto uradite i promijenite nabolje, uvijek nailazite na one koji radi svoje pozicije ne biraju sredstva pa olajavaju, omalovažavaju i diskreditiraju vas pred stranačkim šefom koji odlučuje o vašoj političkoj sudbini – izjavio je Jovičić.

On je najavio da će kao bivši logoraš protiv države BiH podnijeti tužbu Ustavnom sudu BiH “prije svega zbog moralne satisfakcije”. Uz tužbu podnijet će i zahtjev za isplatu ratne odštete.

- Država će morati isplatiti ratnu odštetu svim ljudima koji su pretrpjeli razna poniženja i zlostavljanje u koncentracijskim logorima tijekom rata koje su osnivale i držale sve strane u bh. ratnoj kataklizmi. Sve međunarodne konvencije su na mojoj i strani žrtva.
 Država BiH  kao članica Ujedinjenih naroda i potpisnica bila je dužna i morala je poštovati Ženevsku konvenciju o zabrani zlostavljanja i torture svojih građana – objasnio je Jovičić i naglasio da sam pokreće postupak “a svatko od žrtva tko mi se pridruži dobro je došao i siguran sam da će Ustavni sud BiH prihvatiti moju žalbu i da neće biti potrebe da idem u Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu jer ne želim biti novi sjedić-finci, mada su njih dvojica, a ja sam pokrećem sudski predmet  Jovičić protiv države BiH.

Slavko Jovičić  je od sredine 1992., kada je uhićen, u logorima koje je držala Armija RBiH proveo tri i pol godine.

Piše: M. Osmović