понедељак, 29. децембар 2014.

Ускоро ће се сазнати да ли је Путин направио операцију вијека и да ли је насамарио ЕУ и САД!

ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Да ли је предсједник Русије Путин геније ускоро ће се сазнати? Заправо врло брзо ће се и званично објелоданити како је Путин са својим сарадницима превеслао Европску унију и Сједињене америчке државе. У питању је такозвана руска монетарна и финансијаска операција која до сад није забиљежена у свијету.

Наиме, познато је да много страних компанија и пребогатих страних тајкуна имају велике власничке улоге у руским фирмама и гигантима, односно да имају и своје властите компаније у Русији.

Сад кад су неке ствари познате може се рећи да се радило о Путиновом генијалном плану и о наивности ЕУ и САД кад су увели санкције Русији.

Путин и Кремљ су знали шта их чека и припремили су паклени план за стране тајкуне који располажу са огромним новцем који су инвестирали, прије свега, у два најважнија сектора и то у нафтну и гасну индустрију.

Операција је текла овако. Путин је свјесно оборио вриједност страних улога и дионица које су за врло кратко вријеме пале и готово су постале безвриједне. Страни инвеститори су били у паници и видјевши да им пропадају огромна уложена средства панично су почели продавати оно што је преостало. Све се дакле одвијало по систему - “Ако Бога знаш - дај шта даш”!?

Након такве паничне и хаотичне финансијске луднице, Путин је наредио да се покупују скоро све безвриједне дионице и како се може наслутити – на тој трансакцији Русија је зарадила на десетине милијарди долара. Процјене иду чак дотле да се ради о близу тридесет милијарди, мада ће коначна цифра бити и преко 50 милијарди долара. 

Томе треба додати и скоро половичну санацију дугова руских фирми, које су у првом таласу због санкција претпјеле велике губитке. По свему судећи, био је то намјеран трик Путина, који је свјесно, народски речено - навукао ЕУ и САД.  Дакле, огромна средства и дионице европских и америчких тајкуна су "навођеном акцијом" скоро пропале. Тако скоро безвриједне стране дионице и акције Руси су покуповали и "једним метком убили су два зеца". Барем привремено Руси су се ријешили страних тајкуна, а спасили су и своју економију, при том, истовремено, окренули су се другим страним улагачима и трижштима, прије свега - тренутно најмоћнијој економији на свијету - кинеској.

Ствари ће бити много јасније за неколико седмица, можда и мјесеци.

Све у свему, Путин ће из свега изаћи као побједник. Заправо и цијела операција је тако и планирана. Машала и честитке.